![]() |
![]() |
![]() |
Eksplozja tłuszczu w kuchniW każdym domu wykorzystywane są oleje spożywcze nazywane też jadalnymi, które pozwalają na przygotowanie rożnych potraw poprzez smażenie. Proces smażenia jest obróbką termiczną polegającą na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Proces ten niesie za sobą zagrożenie szczególnie w momencie kiedy dojdzie do zapalenia się tego tłuszczu. A wystarczy do tego chwila nieuwagi. Weźmy np. sytuację kiedy kobieta smaży rybę na oleju; dzwoni dzwonek do drzwi, kobieta udaje się otworzyć drzwi pozostawiając na chwilę bez nadzoru patelnię z rozgrzanym tłuszczem; gdy wraca zastaje palący się tłuszcz na patelni. W tym momencie zdezorientowana i wystraszona robi najgorszą rzecz to jest: zalewa palący się tłuszcz wodą. Dochodzi do eksplozji tłuszczu, który powoduje duże poparzenia na ciele kobiety oraz pożar.
Schematyczny wyrzut oleju z garnka
Wizualizacja eksplozji tłuszczu
Pożary tego typu do roku 2005 były klasyfikowane do grupy B, czyli pożarów cieczy palnych i materiałów stałych topiących się pod wpływem temperatury. Od roku 2005 tego typu pożary tłuszczy spożywczych lub jadalnych zostały sklasyfikowane w nowej grupie pożarów F. Wraz z powstaniem nowej grupy pożarów pojawił się nowy podręczny sprzęt gaśniczy przeznaczony do gaszenia pożarów tłuszczy spożywczych w domach i gastronomii. Ten sprzęt to gaśnice typu F, nazywane też często gaśnicami do gastronomii. Gaśnice typu F wyglądają jak normalne gaśnice, posiadają oznaczenie o ich konkretnym przeznaczeniu oraz odpowiednio wykonaną dyszę pozwalającą na podawanie środka gaśniczego, jakim jest specjalna piana. Piana ta pokrywa powierzchnię palącego się tłuszczu i odcina dopływa utleniacza, przerywając proces spalania. Autor: Waldemar Pruss |